Back to Top

Znaki anksioznosti - 3 napake pri prepoznavanju znakov anksioznosti

piše Vlasta Kuster

Anksioznost je vedno pogostejša oblika težav, ki jih doživljamo ljudje v sodobnem svetu. Odraža se tako psihično kot fizično. Pri odkrivanju znakov anksioznosti pa ljudje pogosto naredimo tudi napake.

1. Znake anksioznosti ljudje pogosto zamenjajo za resne bolezni

Znaki anksioznosti so telesni in čustveni. Ljudje v stanju anksioznosti občutijo vrtoglavice, slabosti, migrene, tesnobo, pritisk v glavi, stiskanje v prsih, napetost v želodcu. Lahko se pojavijo bolečine v mišicah, trebuhu, prsih, glavobol, povečano potenje, težko dihanje in utrujenost. Vse te telesne znake pa spremljajo tudi strah, motena koncentracija, občutek nemoči...
Najpogostejša napaka, ko se pri ljudeh pojavijo znaki anksioznosti, je ta, da najprej pomislijo da imajo resno bolezen, skrbi jih njihovo zdravje, saj se dejansko počutijo zelo slabo.
Običajno zdravnik opravi vse preglede in ne ugotovi nobene bolezni, kljub temu, da je počutje še vedno zelo slabo.

2. Ljudje ne razumejo, zakaj pride do teh težav

Znaki anksioznosti se pojavijo zaradi nakopičenega stresa v življenju. Ljudje doživimo veliko stresnih dogodkov tekom življenja in vse to se nekje v telesu nalaga. Ko je tega nakopičenega stresa preveč, telo ne more več funkcionirati in na nek način pokaže, da tako ne gre več naprej. Pojavi se vrtoglavica, slabost, stiskanje v prsih ali kakšen drug telesni simptom.
Nakopičen stres se odraža najprej na energijskem sistemu telesa, kasneje pa seveda vse to vodi tudi do nastanka bolezni. K sreči pa lahko z EFT terapijo ustavimo proces nalaganja stresa in preprečimo, da bi se težave stopnjevale še naprej.

3. Dogodki iz preteklosti vplivajo na počutje v sedanjosti

Ljudje ne razumejo, da na sedanje počutje vplivajo tudi dogodki iz preteklosti. Ni pomembno ali smo doživeli težko stresno situacijo včeraj ali pred 20 leti, še vedno je shranjena nekje v našem telesu. Ustanovitelj Gary Craig je postavil koncept EFT, kjer predvideva, da naj bi se vsi ti stresni dogodki kopičili v telesu v energijskem sistemu telesa. In ko gre za nastanek take motnje, ni pomembno kdaj je nastala - če smo doživeli nek čustven pretres, je motnja ostala v nas in se ni prav nič zmanjšala tekom let.

Predlagam vam, da se spopadete s svojo anksioznostjo, jo vzamete resno in si začnete pomagati z EFT terapijo. Vse znake anksioznosti lahko v nekaj tednih ali mesecih s pomočjo EFT terapevta za vedno odpravite.

Vlasta Kuster

Ime*

E-pošta*

Telefon*

Kako vam lahko pomagam?

Prosim, za uspešno pošiljanje, obkljukajte tudi okenček spodaj, kjer piše 'Nisem robot.'